Followers

Friday, June 1, 2012

?? Interview ? UPNM ??

Universiti Pertahanan Nasional (UPNM)

 Assalamualaikum,

errrr lama nya nak update pasal UPNM nie tapi tak ter update pun.. hehehe Sebabnya kemalasan! nie cerita 17 MAY 2012 yang lalu, agak lama dah la.. tapi tak per ada sedikit kerajinan so nak update juga (rajin la sangat padahal memaksa diri ja nie)

Ok Ok cuba review sedikit detail about UPNM 
V
From Wikipedia, the free encyclopedia

Universiti Pertahanan Nasional (UPNM) or the National Defence University of Malaysia is a military university located in Sungai Besi Camp, Kuala Lumpur. The university is Malaysia's first catering to the needs and development of modern armed forces. There are currently around 1,500 undergraduate students, with over 1,300 of them are Officer Cadets that undergoes 4 to 6 years of trainings. The military academy is centered on the values of high knowledge, military leadership and fitness consistency.

History
UPNM was originally Akademi Tentera Malaysia (ATMA) or the Malaysian Armed Forces Academy which was established on June 1, 1995. It was an organisation solely responsible in upgrading the knowledge and academic status of the armed forces by offering bachelor degrees in fields of engineering, sciences and managements while not neglecting the basic requirements of military training.


Panggilan bagi menghadiri termuduga

Sekian-sekian nama dipanggil untuk temuduga~
seperti nama yang tertera itu adalah saya bernama Nur Imelia Binti Ibrahim beralamat, blablablablablaaaaa (aku dah melalut....hahaha abaikan =_=")

haaa yang nak update sangat tentang UPNM ini sebabnya dapat temuduga tuh la..heehehhe
Actually kalau tengok picture kat atas tuh dah lepas berkurun dah pun tarikh temuduganya dan emy telah pun menghadiri ke temuduga tuh.
ZC27 sempena jurusan yang di ambil
 IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER (KESELAMATAN SISTEM KOMPUTER)

03:00am - Bertolak
07:00am - sampai di Restoran Jenjantas, RnR Sungai Buloh kalau tak silap (singgah mandi :D)
08:30am - Bertolak pergi kem sungai besi (ambil masa dalam 1 jam juga nak pergi sana)
09:30am - Sampai ja di sana pergi mendaftar diri di Guard  (rasanya setiap pelawat yang datang kena mendaftarkan diri terlebih dahulu, baru dibenarkan masuk kem ini)
(Picture dari mobile yang semakin tak clear)
            - Then masuk kedalam lapor diri pula
            - lepas lapor ja diri naik ke tingkat atas beratur untuk menghantar borang-borang yang perlu dibawa bersama contohnya laporan X-Ray dada / documents / salinan-salinan sijil and so on.. banyak juga la yang perlu di sediakan.
            - Settle ambil "berat" dan "tinggi" serta kiraan "BMI" (nasib baik lepas BMI yang dioran nak), beratur ke sebelah pula untuk ujian mata, kena lihat buku yang berwarna warni untuk mencari number yang kelihatan dan serahkan laporan X-Ray, then test mata yang kedua pula, lihat huruf-huruf di depan dengan jarak yang diorang tetap kan.

11:00am - settle yang kat bawah kena naik ke atas pula untuk sesi interview. (haaaa part nie tunggu dengan sangat lama, rasanya menunggu dari jam 11am until 1pm) sangat lama ok! kena pula orang yang last. ketiga yang last so masuk ketiga-tiga orang sekali, sebelum tuh masuk dua-dua orang je. Tapi kesian dekat mak emy yang menunggu kat bawah, sampai sakit-sakit pinggang katanya duduk kat kerusi keras lama-lama :(
              - masa interview pula singkat je, diorang (2 orang PROF - seorang perempuan dan seorang lelaki) Prof just minta introduced diri dan cakap kenapa pilih UPNM + beberapa soalan lain berkaitan result.
              - punya la dah prepare nak introduce diri tapi kena time emy, tersangkut pulak, Prof perempuan tuh stop emy masa tengah cakap, dia tanya pasal transcript emy kenapa tak ada cop Universiti (hahaha memang la tak ada emy just copy dari E-Community UMP ja) then emy pun explain la yang emy just copy dari E-Com, then emy cakap emy ada yang Original dengan emy sekarang (masa itu) then terus beri pada mereka.
Settle Interview di UPNM terus gerak ke KLCC.

 Antara yang pergi interview juga, kebetulan semuanya asal utara :)

38 comments:

  1. kak dpt x msuk situ??

    ReplyDelete
  2. salam...akk x kne interview mcm kem tentera tu ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak.. sbb akak lepasan diploma(sama taraf lepasan matrik/ tgkatan 6)
      if lepasan f5 bru la training tentera :)

      Delete
  3. dapat dik.. sekarang dah tahun 2 di UPNM.. as civilian~

    ReplyDelete
  4. Hi akak, sy nak tnye skit boleh, sy lepasan matrik, dpt iv UPNM sama course mcm akak, jadi apa yg sy kena study/prepare utk soalan2 iv nnt ye? Lpastu, klu ketinggian tak lepas, mmg dia terus suruh kita balik ke?

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. oh eh kak. Tulah member sy pun tak bg masuk situ. tp sy cuma nak rasa iv kat upnm, teringin nak masuk belajar kat situ taklah kot sbb ramai ckp mcm tu huhu. anyway terima kasih ats pndgn akk :) tp kak sy nk tnye, nk prepare apa2 tak utk iv tu, means utk course comp sc tu? lg satu kak, kalau dpt, wajib pegi eh? takleh tolak ke kak? sorry kak byk tnye lak

    ReplyDelete
  7. Kalau kamu dtg iv then dpt.. automatik kamu xdpt dah tawaran u lain. so nak xnak trpaksa msuk upnm la.
    btway time iv dia tanya knp plih upnm, sgup msuk palapes x.. n mgkin tentg result comp sikit.. iv akak lain sbb akak lepasan dip comp. awk mgkin lain sbb lepasan matrik.
    n kalau dpt msuk sini rojer2 lah.. boleh bg buku2 yg dh blajar.haha

    ReplyDelete
  8. salam kak..saya dapat untuk course sumber manusia?xdek life jgk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dpt or bru nak interview. dah dpt dtg je la ye.
      if course awk not sure.. course.akak je rasanya padat. sbb u lain dh 4thun pngajian. akak 3thun ja kt upnm.

      Delete
  9. Salam kak..saya dpt course sumber manusia?xdek life jgk ke?

    ReplyDelete
  10. salam kak..interview nya in english or malay..??

    ReplyDelete
  11. ok tak study kat sana..? share lah sikit life student awam kat upnm macam mana..

    ReplyDelete
  12. Salam Akak, boleh terang kan apa PALAPES, pelajar kadet, pelajar awam...dan diorang ada tanya apa2 pasal UPNM x masa interview? mcm mana eh soklan die? Harap akak dapat bantu saya...trime kasih sgt!

    ReplyDelete
  13. Kak, kalau mata rabun 200, boleh pass tak?

    ReplyDelete
  14. salam. kak iv utk stpm memang 1 hari saja atau seminggu mcm kadet jugak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 hari minggu sahaja.. just kadet 1 minggu untuk pra training. untuk uji ketangkasan. civilian xde

      Delete
  15. salam saudari. klw lepasn stpm nk mohon utk jdi pegawai kadet lyak tak.? trima kasih

    ReplyDelete
  16. salam kak..pakaian untuk g klas bebad ka untuk students awam..cth.baju kurung n pkai selendang blh ka??soory ya.kak tnta soaln mcm tu..sbb nk prepare brg siap2 coz 6sept ni kna lpor diri..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. sekarang sambung mana tu? :)
      bertahun tak buka blog ini.. baru baca komen adik2.. Allahu, maaf sangat...

      Delete
  17. akak saya nak tanya bnyak tentang course yg akak dpt tu dgn lebih lanjut .tolong contact saya kak .penting sngt utk saya tahu :( 01139885785

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. sekarang sambung mana tu? :)
      bertahun tak buka blog ini.. baru baca komen adik2.. Allahu, maaf sangat...

      Delete
  18. assalam akak..
    saya pelajar Diploma komunikasi dari salah sebuah kolej-universiti di kuala lumpur. sekarang ni saya sedang menulis artikel@cerita yang berkaitan dengan perjalanan seorang pelajar
    upnm..tapi maklumat yang saya dapat belum mencukupi dan saya masih was2 untuk menggunakan bahan-bahan yang saya perolehi. jadi saya cuba mencari blog2 pelajar UPNM untuk saya mendapat kesahihan kerana saya takut apa yang saya nyatakan silap di dalam penulisan saya. Hopefully akak dapat bantu saya. sebelum ini ada cuba bertanya dekat blog2 pelajar lain but no respon. saya still berusaha nak cari sumber yang benar. if sudi akak boleh reply komen saya? dan saya akan lanjutkan perkara itu...tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.
      bertahun tak buka blog ini.. baru baca komen adik2.. Allahu, maaf sangat... bagaimana projek? harap adik dapat buat yang terbaik.. :)

      Delete
  19. salam kak , nak tya iv ni ada check bmi kan , berapa tah bmi yg diorang nak ? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam.. awak lelaki ke perempuan ye? erm rasanya mesti dh lepas kan. ehehe maaf ye lambat

      Delete
  20. salam akak.. pelajar awam upnm mmang dpt duk dlm tak sampi hbis study.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam. masa batch akak semua duduk dalam :)

      Delete
  21. Kak, sesiapa sahaja boleh jadi pegawai kadet n palapes ke? Kalau ye then, kita boleh pilih nak interview either pegawai kadet or palapes eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya jika awak lulus masa training asasi lepasan spm

      Delete
  22. Kak, sesiapa sahaja boleh jadi pegawai kadet n palapes ke? Kalau ye then, kita boleh pilih nak interview either pegawai kadet or palapes eh?

    ReplyDelete